20 zł, Puchacz - zwierzęta świata

legend Powiększ

PAR_974

PAR_97463

Cena:164,00 zł

Dodaj do listy życzeń


Podstawowe parametry:
Data emisji: 15-03-2005
Metal: srebro (Ag 925)
Nakład: 61 000 szt.
Opakowanie: Kapsel
Rok emisji: 2005
Średnica monety: 38,61
Stan zachowania: L (menniczy)
Waga monety: 28,28 g

Opis produktu

Awers monety: Wizerunek orła ustalony dla godła Rzeczypospolitej Polskiej. Pod orłem oznaczenie roku emisji: 2005, poniżej napis: ZŁ 20 ZŁ. Po bokach łap orła wizerunki flagi państwowej. U góry półkolem napis: RZECZPOSPOLITA POLSKA. Pod lewą łapą orła znak mennicy: M/W

Rewers monety: Wizerunki: dorosłego puchacza oraz trojka piskląt w gnieździe na sośnie. U góry półkolem napis: PUCHACZ – Bubo bubo.

Projektant monety: Ewa Tyc – Karpińska/Andrzej Nowakowski

Puchacz (Bubo bubo) jest najokazalszą naszą sową. Jego widok budzi ogromne wrażenie, za sprawą groźnie wyglądających oczu z pomarańczową tęczówką i silnymi, mocnymi pazurami. Uroku puchaczowi dodają „uszy” (złożone z kilku piór długości około 10 cm), które sterczą nad jego oczami. Niestety, ta niewątpliwie piękna sowa, należy do bardzo nielicznych, ginących ptaków lęgowych. Jeszcze sto lat temu puchacz zamieszkiwał w Polsce wszystkie większe lasy, lecz już w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia, liczba gniazd w całym kraju wynosiła zaledwie około 60 -70. Stosunkowo często zasiedla Pieniny i tam łącznie z terenami sąsiadującymi zamieszkuje prawdopodobnie około 10 par. Populację tego ptaka w całej Europie Środkowej ograniczył przede wszystkim człowiek. Niszczył jego gniazda, jaja, młode, strzelał do okazów dorosłych i używał go do tzw. „polowania z puchaczem”. Puchacz z niewyjaśnionych przyczyn wzbudza w dziennych ptakach ogromną niechęć i agresję. Najprawdopodobniej przez to, że jego pojawienie się go za dnia jest niezwykłą rzadkością, przez co uwiązany za nogę do palika zwabiał dzienne ptaki z danej okolicy, a myśliwi z ukrycia strzelali do gatunków przeważnie pożytecznych.
Puchacz poluje na mniejsze ssaki, ptaki i żaby. Wyprowadza przeważnie dwoje młodych raz w roku. Chętnie korzysta z opuszczonych gniazd dużych ptaków drapieżnych, bociana czarnego, czapli, lub składa jaja na półkach i we wnękach skalnych. Rozpiętość jego skrzydeł może sięgać 160 – 166 cm, a masa ciała około 2,5 kg. Puchacz wydaje donośny głos „puhu”, stąd wywodzi się nazwa gatunku, poza tym kłapie dziobem i chichocze.

Źródła własne, strona internetowa: nbp.pl/

Opinie

Bądź pierwszym który napisze opinię!

Napisz opinię

20 zł, Puchacz - zwierzęta świata

20 zł, Puchacz - zwierzęta świata

Podobne produkty z tej kategorii

Kontakt

Telefon
+48 22 769 77 27
(dni robocze 8.00-16.00)
Telefon
+48 505 420 060
(pn-pt 8.00-16.00)
skup monet warszawa, skup banknotów

Szukaj

Kategorie

Przewoźnicy

darmowa wysyłka

Portfele skórzane

artykuły szkolne